RSS

Willy van Damme – odličan dugoprugaš sa super golubovima

Novosti | 26. veljače 2013.

Willy van Damme

 

Kada bi golubarima s naših prostora spomenuli ime De Smeyter-Restiaen, 95 % njih bi reklo, koji ti je taj, kada u Belgiji spomenete ovo ime, 95% njih kaže – super. Ne toliko popularan golubinjak, poput nekih velikih izvikanih imena, međutim pri svakom spomenu njegovog imena vidite da ga njegove kolege, njegova konkurencija izrazito cijeni. Takvo mišljenje svakako nije zadobio uz pomoć loših golubova. Kada nečiji golubovi lete vrhunski u više različitih golubinjaka i pri tome osvajaju pobjede, titule 1. as golubova, kako lokalno tako i nacionalno i kad uz sve to i vi super letite, onda je normalno da vaše kolege prema vama imaju respekta. Ovog puta za posjete Belgiji imali smo priliku pogledati o kakvoj kvaliteti se radi. Uz pratnju i sugestiju Danny-a, supruga od Sonie vd Maelen, posjetili smo golubinjak u njegovom susjedstvu kojeg ni on sam nije baš mogao lako pobijediti na dugim stazama. Jednostavan i vrlo pristupačan domaćin dočekao nas je na ulazu u svoje dvorište, došli smo kod Willy van Damme-a. U 2012. pobijedio je na nekoliko dugoprugaških utrka u klubu Ninove i sam njegov konkurent Danny nam je savjetovao da ga posjetimo, ako je tako sigurno ima razloga za to. Uz razgovor na flamanski i stalno spominjanje gore već spomenutog imena išli smo prema golubinjaku s našim vodičem i domaćinom, uspio sam razumjeti da je Joos ( De Smeyter-Restiaen) bio neki dan u kod Willy-a u posjeti i da m je donio novu turu jaja. Kasnije smo vidjeli popis iz 2013. – više od 100-tinu jaja se samo ove godine preselilo iz golubinjaka De Smeyter-Restiaen u golubinjak Willy van Damme. Tako da je ovo bila prava mala filijala super jakog dugoprugaškog golubinjaka. Krenuli smo s pregledavanjem golubova i dojam je bio izvrstan, Zoran se prisjetio golubova Jos Joosena kojeg smo posjetili prošlo proljeće, kvaliteta je bila vrlo slična. Kada smo došli do ženki letačica dojam se još više popravio, završili smo s uzgojnim golubovima, to je uistinu nešto prekrasno.  Zatim sistemi natjecanja, vrlo zanimljivo, kolega Willy se natječe i sa ženkama i sa mužjacima, ima nekoliko letačkih golubinjaka gdje su odvojeno raspoređeni, stari mužjaci, zatim godišnjaci, zatim ženke i onda posebni golubinjak za ženke koje lete s gnijezda, Barcelonu i Perpignan – stare ženke 3 i više godina, dok dvogodišnje od ove sezone idu na dvije utrke koje su nešto kraće.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zanimljivo je bilo gledati godišnjake i godišnje ženke, pred njima je sljedeći program, svaki tjedan utrka, za mužjake vrlo slično kao kod nas jedan tjedan cca 300, drugi tjedan cca 500, s tim da u sezoni imaju 2 utrke od preko800 km, a godišnje ženke, svali tjedan 400 –500 km, i također dvije utrke od preko 800. I oni se i jedni i drugi natječu metodom kao i kod nas potpunog udovstva – svi na let i momci i cure. Za razliku od njih dvogodišnji i stariji mužjaci poslije uvodnog dijela sezone ulaze u ritam svakih 14 dana i pred njima je tada utrka od 600 i više km, ima takva 4 golubinjaka i svaki priprema za iste utrke, tako da golubovi iz jednog golubinjaka uvijek idu na istu utrku. Posebna priča se stare ženke, do ove sezone i dvogodišnje i trogodišnje i starije spremane su isto i slane su na iste utrke. Prošle sezone je svoje najbolje dvogodišnje ženke koje su kao godišnjakinje letjele super sve izgubio na Barceloni i zbog toga je ove godine taktika nešto drugačija.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sve ženke se do sredine sezone spremaju jednako, moraju izletjeti 3 leta od cca 400 –550 km, zatim se sparuju i pušta im se mlado, s jaja cca 10 tak dana starih lete još jedan let od450 km. Da bi zatim s mladih od 3 dana starosti išle na Barcelonu, isto tako će biti i ove sezone s tim da će starije za Barcelonu a dvogodišnje na neki od malo kraćih maraton letova – cca850 km. Tako se natječe Willy van Damme – super dugoprugaš iz kluba Ninove Denderbond, filijalni golubinjak De Smeyter-Restiaen. Jednostavan golubar s vrhunskim golubovima i odličnim rezultatima.

Nema komentara »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment